21 век промени начина, по който хората откриват, колекционират и инвестират в изкуство. Сега картините на художници от цял свят са в сайтовете им, само на една ръка разстояние. Ето някои съвети при избор и закупуване на картина:
Бюджет: Решете каква сума имате възможност да вложите. Средно големи по размер картини от нови художници са достъпни за суми около една месечна заплата. Репутацията на артиста с времето расте, обикновено расте и цената на произведенията му.
Отделете време: Ако знаете какво търсите, разглеждайте по изпълнител, стил, размер. Стеснявайте постепенно подбора. Ако не знаете точно какво искате, разглеждайте по тема или по цветност. Когато нещо ви харесва, вижте още подобни творби, докато достигнете до „Вашата”.
Образовайте се относно произведението, което сте избрали. Научете повече за техниката и стила. Не се колебайте - задавайте въпроси.
Информирайте се: Преди закупуването на оригинална живопис, потърсете подробности за художника. Дали е нов или е утвърден, изглежда ли добре кариерата му? Дали има самостоятелни изложби? Дали има откупени картини, къде, от кого?
Присъства ли името му в публикации?
Визуализирайте: Опитайте се да получите представа как картината ще бъде възприемана в интериор. Някои сайтове предлагат визуализиране във Вашия интериор, когато им изпратите снимка.
Проверете: Някои картини не са подписани. В този случай е необходим сертификат за автентичност. Разберете дали има възможност за връщане или замяна на творбите. Уверете се и в надеждността на продавача - надеждните сайтове предоставят коректна информация за себе си и за автора.
И след това се наслаждавайте на картината си!

Тази статия изразява лично мнение и съветите в нея не гарантират печеливша сделка (инвестиция).